Coronacertificaat

Waar kun je het certificaat terugvinden?

- via de app: covidsafe.be
- via de website: www.mijngezondheid.be of www.mijnburgerprofiel.be
- telefonisch: 078/ 78 78 50

Burgers die mobiel zijn én vertrouwd zijn met ICT-gebruik kunnen tijdens de openingsuren, zonder afspraak  langs gaan in een buurtbibliotheek om een PC en een printer te gebruiken. Bij problemen voor verplaatsing kunnen andere oplossingen gezocht worden.

Hulp nodig bij gebruik ItsMe, CTPC-code aanmaken, mijngezondheid.be raadplegen,… dan kun je terecht bij het call center van het Huis van de Bruggeling op het nummer 050 44 8000.

Om een certificaat te krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen: 
- Vaccinatiecertificaat: je bent reeds volledig gevaccineerd. De meeste landen vragen wel nog een wachttijd van een aantal weken na laatste vaccinatie. Dit certificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie.

- Testcertificaat: je hebt een negatieve PCR-test? De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat de laboratoria tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, zal in de praktijk je testcertificaat 24 tot 48 uur geldig zijn.

- Herstelcertificaat: je hebt covid-positief getest de afgelopen 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.

Eigenlijk gaat het dus om drie verschillende soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen. Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar wel. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan die jongere reizigers. Check daarom voor je vertrekt de ReOpen EU-website regels kunnen verschillen per land én regio.
 

 

 

Laatste update: 27/06/2021