Reizen

U vindt op volgende webesites gedetailleerde informatie over elke land:
-
Website Europese unie: Re-open EU: klik hier
-
Website Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: klik hier. 

Informatie Huisartsenkring:
- Algemene informatie: http://www.testcovidnwvl.be
- Gebundeld overzicht van aanvraag testen, aanmaken CTPC codes, coronacertificaat: klik hier.  

Meer uitleg rond het Coronacertificaatklik hier.

Bij terugkeer naar België verplicht in te vullen Passenger Locator Formklik hier.
ALLE reizigers naar België, ongeacht het gekozen transportmiddel, moeten ten vroegste 48 uur voorafgaand aan de aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Op basis hiervan wordt er een risico inschatting gemaakt of u al dan niet moet getest worden. 

U ontvangt een CTPC-code via SMS indien u moet getest worden. Hiermee kunt u zowel in het testcentrum als bij de huisarts terecht.

Aanvraag gratis PCR test voor vertrek op reis
Belgen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of onvoldoende lang gevaccineerd zijn voor vertrek naar het buitenland kunnen vanaf 26/06/'21 zelf een pre-reis CTPC code aanmaken voor een (gratis) reistest in het testcentrum. 
Dit kan via www.mijngezondheid.be. Alleen de patiënt kan deze CTPC code aanvragen. Bij het aanvragen van de test zal de patiënt de melding krijgen of dit al dan niet een gratis test is. Zo kun je ook een pre-reis code aanmaken als je reeds je gratis testen hebt opgebruikt of indien je vaccinatie zou geweigerd hebben. 
Bij het boeken van de test wordt automatische de reden van staalafname en contactgegevens gegenereerd waardoor het testresultaat automatisch op de juiste (Europese) manier toekomt.
 
Burgers die mobiel zijn én vertrouwd zijn met ICT-gebruik kunnen tijdens de openingsuren, zonder afspraak  langs gaan in een buurtbibliotheek om een PC en een printer te gebruiken.

Hulp nodig bij gebruik ItsMe, CTPC-code aanmaken, mijngezondheid.be raadplegen,… dan kun je terecht bij het call center van het Huis van de Bruggeling op het nummer 050 44 8000. 

Testen voor vertrek (! testen worden niet afgenomen in de praktijk en in de ziekenhuizen!)
Deze zijn betalend zonder tussenkomst van de mutualiteit. De gratis testen zijn pas beschikbaar vanaf 1 juli. 
- Testcentrum Brugge: dagelijks op afspraak. Het resultaat en attest worden in de juiste taal gemaild door het labo. Kostprijs: €47,18. 
Indien u toch een afdruk wenst via de praktijk zal er een administratieve kost aangerekend worden van €10.  

Testen na terugkeer
Voor reizigers die terugkeren uit een rode zone test op dag 1 en op dag 7 na terugkeer.
U heeft via sms een CPTC code ontvangen na het invullen van het Passenger Locator Form.
- U kunt hiermee zelf een afspraak maken in het testcentrum van Daverlo of Knokke.
Ga hiervoor naar:  www.testcovidnwvl.be, of via mijngezondheid.be.  

! Snelle antigentesten voor buitenlandse reizen
Voor sommige landen wordt naast een PCR test ook een snelle antigentest aanvaard. Op dit moment zijn er echter nog geen structuren omtrent het registreren van deze testen en het afleveren van de benodigde attesten. Zodoende worden momenteel dus enkel attesten ikv reizen afgeleverd na de afname van een PCR test en niet voor de snelle antigentest.

 

Laatste update 12/01/2022